Donnerstag, 11. Oktober 2012

Fra jord til bord - Raw Food


Vi har valgt, at undersøge raw food spisestilen nærmere. Mange kender udtrykket raw food kun i sammenhæng med diæter, men det kan denne bevægelse og stil ikke reduceres til. Det er langt mere end en vegan livsstil og det indebærer mange muligheder, også i den pædagogiske relation.

Når man spiser efter raw food, så betyder det, at man kun spiser fødevarer, der ikke er blevet kogt. Men hvorfor det? Når fødevarer varmes over ca. 42-46 grader ødelægges vitaminer og enzymer, der er vigtig til fordøjelsesprocessen og med kogningen sættes gifte stoffer fri, som skader organismen. Men hvad må man spise? Man spiser hovedsagligt grønsager, frugter, nødder, saft og olie, men kun den, som blev presset koldt. Og også en masse andre ting skal man være meget forsigtigt med fx nødder må ikke være blevet brændt i en ovn og tørrede frugter er ikke med det samme tørrede frugter – også her må man nøje informere sig hvordan de blev behandlet og tørret. Blev de for en hurtig produktion tørret i en ovn, så man ikke spise dem. Og hvad skal denne spisestil føre til? Man påvirker sin sundhed og den egen krop på en positiv måde, har mere energi til rådighed, en god samvittighed, fordi ingen dyr er blevet dræbt, spar på energi og dermed mindre belastning af miljøet og en meget bevidst og sund ernæring, hvor smagssansen udvikles og udfordres.

Men raw food er ikke ensbetydende med en fra jorden i munden ideologi, hvor man kun spiser den gulerod, man lige trak ud af jorden. Selvom fødevarerne ikke bliver varmet eller kogt, så er det ikke ensbetydende med, at maden ikke bliver tilberedt på en æstetisk og raffinerede måde. Der findes i et hav af spændende opskrifter både i faglitteraturen, men også på nettet.

En meget kendt side på nettet, som kan anbefales er: http://www.living-foods.com
 
For alle dem, der nu er blevet nysgerrig kan jeg også anbefale denne side på nettet:
http://videnskab.dk/krop-sundhed/raw-food-kan-gore-dig-alvorligt-syg
Her kommer der et kritisk perspektiv med over, hvor der fx bliver sagt, at raw food spisestilen sikkert er en god alternative for nogle dage af ugen, men at det kan være farligt og føre til mangel af vitaminer eller mineraler, hvis man kun spiser efter raw food.
 
Jeg personligt synes, at det giver mange muligheder, hvis man integrerer raw food i sin kostpolitik. Vi har simpelthen ikke brug for at spise kød hver eneste dag, men jeg vil ikke undvære det helt. Maden skal være sundt, men variabel. Det er vigtigt, at kroppen bliver tilført alle de vitaminer og mineraler den har brug for.
Også med hensyn til den pædagogiske hverdag byder raw food på mange bæredygtige aspekter; grøntsager er ikke kun noget man spiser til sin steak, det kan være maden i sig selv og jeg tænker også på, at det kan bruges i mange pædagogiske institutioner, hvor der er brugere, der fx ikke spiser svinekød. 2 eller 3 vegetariske dage i ugen kan forenkle kostplanen og skader ikke kroppen - tværtimod er det sundt :)
 
Jeg har og prøver enkle raw food opskrifter, som jeg i det følgende gerne vil præsentere:
 
Gulerod-æble salat
 
Jeg vægter, at det går hurtigt og er nemt i fremstillingen sådan at det godt kan integreres i hverdagen. Og det er så nemt ;) Denne salat har jeg spist til middagen
 
 
Gulerødderne rives, 5-6 stykker og et æble --- det bliver en god portion for en person ;)



Lidt citronsaft i og færdig var min middagsmåltid.
 
Agurkesalat
 
 
En halv agurk skæres i tynde skiver

Kom vand, 3 spiseskeer eddike og lidt peber i 

og færdig er en meget enkelt og frisk agurkesalat.
 
Frugtsalat a la saison
 

Æbler og pærer skæres i skiver (et halvt af hver er nok for mig)
 

Brombær, lidt brombærsaft som dressing og nødder på - færdig ;)
 


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen