Sonntag, 12. Juni 2011
Billeder af Ikebana
Jeg arbejdede efter et fast mønster - først i den stående position i en høj vase (Nageire) og bagefter samme mønster bare i den nejede position i en flade skål (Moribana). Blomsterne og grenene er taget fra det min have lige nu byder på.
Når man arbejder med Nageire positionen eller grundstilen, så har man brug for et støttetræ, der enten er lodret (Soegi-dome), eller vandret (Jumonji-dome) eller man arbejder helt uden støttetræ (Jikae-dome). Som man kan se her har jeg brugt en Soegi-dome, der bliver sat i den høje vase og bliver brugt til, at fx støtte Hikae.
Her kan man se mønstret jeg arbejdede efter. Det forklarer nøjagtigt hvor og hvordan (angivet med °) Shin, Soe og Hikae skal placeres.
Dertil kan jeg sige, at Hikae altid er en blomst, mens Shin og Soe altid er grene fra buske og træer og de er altid af samme plante.
Der findes ikke kun Shin, Soe og Hikae, men også Jushi, som jeg også har brugt. Jushi er hvis man kan sige det sådan små supporter af enten Shin, Soe eller Hikae. I denne konstellation jeg har lavet her, har både Shin og Hikae fået Jushis. Det betyder, at jeg fx til den ene Hikae har taget blomster af samme art bare lidt korter og sat dem på samme sted på Kenzan og de viser i samme retning som Hikae for at understøtte den (optisk). Vigtigt er her, at det tilsammen altid skal blive et ulige antal - her er Hikae og Jushis tilsammen 5.
Det er så det første Ikebana arrangement jeg har fremstillet. !Under et Ikebana arrangement bliver der altid lagt noget fx en lille bambus måtte eller lignende og det kaldes Dai.!
Det er så samme mønster bare som Moribana og jeg har brugt andre blomster og grene.
Her er så det andet Ikebana arrangement. Når man arbejder i Moribana grundstilen, så afdækker man Kenzan med lidt sådan at det ikke forstyrrer det optiske billede. Og man fjerner bladene fra stænglen, sådan at de ikke hænger i vandet. Her har jeg så brugt en bambusmåtte som Dai og arrangementet bliver aldrig sat i centrum på denne Dai hellere i et hjørne.
Det har været et dejligt arbejde at afprøve og sætte sig ind i Ikebana. Jeg blev mere roligt og afslappet undervejs og resultaterne er fantastisk flot - synes jeg. Jeg nyder at se dem.
En hel masse muligheder hvad man kan bruge naturmaterialer til :)
Og lige en kort og sjov henvisning fra mig: de japanske bøger "læser" man - altså de starter på sidste side og går så baglæns til første side, mens vi gør det lige omvendt - det skal man altså lige vide :)
Samstag, 11. Juni 2011
Arbejde med træ 2 - skålen (2)
Ja, og så hed det altså bare: slib, slib og slib! Jeg sleb med maskinen på de lige flader og alt det andet med hånden. Slibepapiret havde forskellige finhedsgrader.
Her står den så i dag.
Den flotte bagside.
Og det vi nu bruger den til.
Skålen er langt fra at være perfekt, men jeg har lavet den ;)- Desto mere tid jeg brugte til fremstilling af denne skål desto mere blev det til min og jeg blev glad for den. Ind imellem var jeg så frustreret og sur...men nu hvor den er færdig ;) Man kan god se spor af, hvor der blev arbejdet med værktøjet, men det er ok for mig - det må man gerne se - den er håndlavet! :D Jeg kunne også sagtens slibe videre rundt på den (i de sandsynligvis næste 200 år), men for mig skal den blive som den er. Når jeg kigger på de spor, så kan jeg fx huske det øjeblik, hvor jeg med hammeren næsten ramte min hånd :)
På grund af frustrationerne, den brugte tid, de færdigheds- og kraftmæssige krav - er denne aktivitet kun noget for de større børn eller voksne. Men bortset fra, at dette produkt bare er alle tiders, så indebærer denne aktivitet mange gode erfaringer, udbygning af personlige færdigheder og læring.
I begge træaktiviteter brugte jeg materiale fra min biotop, der blev arbejdet fin og grov motorisk, kreativt og der blev fremstillet æstetiske produkter, man kan være glad og stolt for.
Arbejde med træ 2 - skålen
Forberedelsen: Træleverandør var min biotop og det rigtige værktøj fik jeg købt. Træstumpen blev delt i to og barken blev fjernet.
I værkstedet blev det spændt ind, sådan at jeg virkeligt godt kunne arbejde med det. Her begyndte så de første problemer: hvis det bliver spændt for hårdt, så giver træet efter, men sidder det for løst, så kan man ikke rigtig bearbejde træet.
Næste problem jeg mødte - jeg manglede simpelthen kraften for at kunne håndtere den tunge hammer i flere timer. Jeg prøvede med en lille hammer, men det fungerede slet ikke.
Løsningen blev så, at arbejde i flere etapper, for efter et tids stykke manglede jeg nærmest kraften for overhovedet kunne løfte hammeren. Så devisen blev: step by step, day by day.
Og det har været frustrerende! Selvfølgelig var jeg klar over, at fremstillingen af en skål kræver (mere) tid, men at det kræver såååå meget tid - det var jeg ikke klar over. Og situationen, at jeg måtte afbryde mit arbejde, fordi jeg ikke kunne løfte hammeren mere og min arm rystede...ja, der mødte jeg (som kvinde) min kropslig grænse. Det var en erfaring og hvis man går i gang med sådan et projekt som pædagog i praksis, så skal vide om denne fakt og medtænke den. Også målgruppen - hvis den er blandet - skal gøres bevidst om, at der sandsynligvis er forskel i arbejdsprocessen pga. kønsforskellen. Men mit facit efter det hele: bare fordi man som kvinde sandsynligvis bruger mere tid, er der ingen grund til at man ikke arbejder med træ! :)
En god tip her: brug det samme tøj, fordi hvis det engang er beskidt - så er det beskidt OG støvet sætter sig senere overalt og jeg mener overalt ;) Hvis man er meget følsom overfor støv, så skulle man helst beskytte mund og næse - det kan være lidt irriterende og jeg nysede meget :)
Ja ja, langsomt kan man se forskel, men hold da op - det koster kraft og tid....
Som man kan se, arbejdede jeg først i den ene side, spændte det hele af, vendte træet og arbejdede på den anden side.
Det ser allerede rigtig godt ud :)
Arbejde med træ - til halskæden
Træet jeg brugte er taget fra min biotop. Til fremstillingen af smykkerne brugte jeg en ikke alt for tyk gren, hvor jeg sådan lidt skråt savede 2 stykker af. Barken pillede jeg af og skulle det hele slibes jævnes. Den ene skulle blive rund og den anden skulle få kanter.
Jeg har både slebet udenfor og nød den dejlige solvarme imens og jeg har også arbejdet i vores værksted.
Hertil 2 gode tips:
Hvis manden inden spørger "Skal du ikke have noget andet tøj på?" Og man svarer noget i stil af "Nej, man kan også være smuk når man arbejder i et værksted" -- så må man bagefter ikke beklage sig, hvis tøjet bagefter ikke længere er så lækkert :D
Og: Flip Flops i et værksted - no go! Det er ikke godt for fødderne ;)
Den runde slibede jeg med hånden, mens jeg til den kantede også brugte maskinen.
Her er så den kantede, som desværre gik i stykker. Hulet var for tæt på kanten. Men det har også været en erfaring - ved den anden vidste jeg så det.
Og det er den færdige.
Fremstillingen af smykker kan man nemt realisere i praksis. Brug det træ omgivelsen byder på og det kræver ikke vanvittig meget tid. Til de små børn ville jeg råde til, at man kun sliber med hånden, fordi maskinen har meget fart på. For de større børn eller unge er det en god mulighed for at prøve arbejdet med maskinen.
Donnerstag, 9. Juni 2011
Nye biotop billeder
Frøerne er undervejs i søen og nyder solvarmen. Særligt om aftenen kan man lytte til deres koncert :)
Svampe på et stykke træ.
Den vilde uberørte natur, der har lov til at passe sig selv.
Her er bunken med alle de træting, der på et eller andet tidspunkt skal brændes ned - det bliver altså et rigtigt bål :) Brændenælderne vokser der imellem godt beskyttet og har nu ca. en højde på 1,8 meter.
Pressede og tørrede blomster og blade - fremstilling af billede og underlag
Også denne aktivitet tager udgangspunkt i det æstetiske og kreative. Målet er, at benytte naturmaterialer min biotop byder på og fremstille et æstetisk produkt på en kreativ måde.
De tørrede blomster og blade ville jeg bruge for at fremstille 2 forskellige ting: et billede (kunstværk :) ) og et spise- eller maleunderlag.
Jeg har været på tur i min biotop og samlet forskellige blomster og blade, for at tørre og presse dem. Dertil brugte jeg meget nemt og traditionelt en telefonbog, hvor jeg kom blomsterne og bladene i og for at få pres på, stillede jeg et akvarium ovenpå. Sådan måtte det hele hvile i 2 uger.
Billedet gik jeg først i gang med i flere etaper. Jeg besluttede mig for, at baggrunden skulle give en god kontrast til naturmaterialerne og det skulle harmonere med de farver jeg i forvejen har i min stue. Jeg blandede mig med acryl farver frem til en dejlig violet farvetone og i kanterne arbejdede jeg med gul. Det måtte tørre nogle dage.
Så valgte jeg tørrede blade og blomster, som jeg limede på med en speciel dekorationslim. Limen kom jeg meget meget forsigtigt på med en pensel. Til sidst kom jeg lidt hårspray på, for at få glans på billedet.
Det færdige kunstværk :)
Til spise- eller maleunderlaget brugte jeg et hvidt DinA4 papir, limede blade og blomster på, kom hårspray på, glitterstøv på, igen hårspray og så blev det hele lamineret. Hårspray sørgede ikke kun for glans, men også for at glitterstøvet holdt på papir og planter.
Tørring af blade og blomster giver mange aktivitetsmuligheder for adskillige målgrupper. Fremstillingen af spiseunderlag er rettet mod små børn i fx børnehaven eller til mennesker med nedsat funktionsevne. Hvorimod fremstillingen af billedet kræver et højt færdighedsmæssigt kunnen fx mht. finmotorik.